01 August, 2009

Title: Hari ini hari sabtu...me and my friends..R.A ^_^

Hari ini pagi-pagi telah saya bangunkan diri. Jadi Research Assistant untuk projek penyelidikan pensyarah. Kami berempat (my senior Kak Kymie, Abg Daf yang tgh buat PHD skg dan PZA yang menggantikan tempat kawan saya di saat-saat terakhir sbb kawan saya kena balik PD. Erkk=p..siap na jumpa kat kelas t.
Hasil kajian yang dijalankan adalah “Fokus Kajian Perancangan Aktiviti Orang Muda” . Lokasinya adalah salah sebuah kawasan perumahan di sekitar Kuala Lumpur. Saya dan kawan yang lain diarah mencari beberapa responden mengikut had umur yang telah di tetapkan. Kumpulan fokus kajian adalah ingin mengetahui apakah aktiviti yang dilakukan oleh remaja-remaja di kawasan tersebut. Agak sukarnya untuk menemui remaja yang betul-betul nak berikan kerjasama di kawasan tersebut. Kawasan perumahan Flat yang mempunyai beberapa blok dan lebih dari 10 tingkat terpaksa di naiki bagi mencari responden yang dikehendaki. Pecah rekod hari ini saya naik tangga sampai ke tingkat 12.huhu...

Kemudahan lif ada tapi mintak maaflah tak sanggup nak naik. Nampak usang je buat nya terperangkap dalam tu..Faktor persekitaran kawasan tersebut membuatkan saya terfikir kurangnya perhatian yang diberikan dari segi aspek kebersihan seperti sampah yang bertaburan, kawasan yang berbau.(jujur saya katakan tidak sanggup utk tinggal di kawasan tersebut walaupun sehari) .huhu. Apatah lagi faktor keselamatan yang dipandang lewa.

Bukan senang nak cari remaja kat sana.Kalau ada pun masing-masing dah bekerja walaupun jika ditanya umur remaja yang masih berlasan tahun yang sepatutnya ke sekolah menghadiri aktiviti-aktivit di sek dan kokurikulum. Mungkin juga disebabkan faktor kehendak dan keperluan keluarga yang dijadikan keutamaan dan yang penting di dahulukan.

Apa yang saya belajar hari ni:
Kena tebalkan muka walaupun tak dilayan
Tak semua yang kita nak akan dapat (ni selalu je dah dengar ^_^)
Jangan rumitkan perkara yang senang jadikan ia mudah selagi boleh
Yang penting best gak jadi R.A ni...hehe

Macam biasalah tak lengkap kalau tiada gambar saya di tempat kejadian..Jom..hehe


kawasan kajian...^_^ sangat tinggi ye kawan2x



pastikan setiap responden dah cukup..



^_^..
p/s:

Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang

^_^



2 comments:

NahWaL said...

wah. tak grad lagi dah jadik RA. bagus la akak suke. teruskan usaha dik. :)

shaiqin aisyah_Emann said...

maceh kak nawal..baru cube2x tolong lecturer..
^_^

Title: Hari ini hari sabtu...me and my friends..R.A ^_^

Hari ini pagi-pagi telah saya bangunkan diri. Jadi Research Assistant untuk projek penyelidikan pensyarah. Kami berempat (my senior Kak Kymie, Abg Daf yang tgh buat PHD skg dan PZA yang menggantikan tempat kawan saya di saat-saat terakhir sbb kawan saya kena balik PD. Erkk=p..siap na jumpa kat kelas t.
Hasil kajian yang dijalankan adalah “Fokus Kajian Perancangan Aktiviti Orang Muda” . Lokasinya adalah salah sebuah kawasan perumahan di sekitar Kuala Lumpur. Saya dan kawan yang lain diarah mencari beberapa responden mengikut had umur yang telah di tetapkan. Kumpulan fokus kajian adalah ingin mengetahui apakah aktiviti yang dilakukan oleh remaja-remaja di kawasan tersebut. Agak sukarnya untuk menemui remaja yang betul-betul nak berikan kerjasama di kawasan tersebut. Kawasan perumahan Flat yang mempunyai beberapa blok dan lebih dari 10 tingkat terpaksa di naiki bagi mencari responden yang dikehendaki. Pecah rekod hari ini saya naik tangga sampai ke tingkat 12.huhu...

Kemudahan lif ada tapi mintak maaflah tak sanggup nak naik. Nampak usang je buat nya terperangkap dalam tu..Faktor persekitaran kawasan tersebut membuatkan saya terfikir kurangnya perhatian yang diberikan dari segi aspek kebersihan seperti sampah yang bertaburan, kawasan yang berbau.(jujur saya katakan tidak sanggup utk tinggal di kawasan tersebut walaupun sehari) .huhu. Apatah lagi faktor keselamatan yang dipandang lewa.

Bukan senang nak cari remaja kat sana.Kalau ada pun masing-masing dah bekerja walaupun jika ditanya umur remaja yang masih berlasan tahun yang sepatutnya ke sekolah menghadiri aktiviti-aktivit di sek dan kokurikulum. Mungkin juga disebabkan faktor kehendak dan keperluan keluarga yang dijadikan keutamaan dan yang penting di dahulukan.

Apa yang saya belajar hari ni:
Kena tebalkan muka walaupun tak dilayan
Tak semua yang kita nak akan dapat (ni selalu je dah dengar ^_^)
Jangan rumitkan perkara yang senang jadikan ia mudah selagi boleh
Yang penting best gak jadi R.A ni...hehe

Macam biasalah tak lengkap kalau tiada gambar saya di tempat kejadian..Jom..hehe


kawasan kajian...^_^ sangat tinggi ye kawan2x



pastikan setiap responden dah cukup..



^_^..
p/s:

Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang

^_^



2 comments:

NahWaL said...

wah. tak grad lagi dah jadik RA. bagus la akak suke. teruskan usaha dik. :)

shaiqin aisyah_Emann said...

maceh kak nawal..baru cube2x tolong lecturer..
^_^